1 Şubat 2017 Çarşamba

Doğal Olarak Hormonlarınızı Dengelemek İçin 9 İpucu

Ruh halimiz,cildimiz,enerjimiz,saçlarımız… Kısaca vücudumuzdaki bütün olaylar hormonlar tarafından kontrol edilmektedir. Hormonlar boyumuzun uzaması, düzenli bir uyku sonra vücut enerjisi gibi fiziksel olarak da hayatımızı etkilemektedir. Bu denli önemli bir sistemin bozulmasını istemeyiz aksine en doğru ve sağlık şekilde çalışmasını isteriz. Bu yazımızda hormonal dengeyi bozan sebeplerin bazılarını ve hormonal dengeyi sağlamak için 9 ipucundan ve tavsiyelerimizden bahsedeceğiz.

1: Zararlı Kimyasallardan Kaçının

Son zamanlarda organik ürünlere rağbet her geçen gün hızla artmaktadır. Bu durumu bilen fırsatçılar organik adı altında organik olmayan ürünler satmaktadır. Kimyasal ilaçlardan uzak, en temiz ve organik ürünü ancak kendiniz üretebilirsiniz. Bu yüzden mümkün olduğunca kendi ürünlerinizi ekin, küçük bir bahçeniz olsun. Elinizde olan bütün imkanları kullanarak organik beslenmeye çalışın. Zararlı kimyasallar hormonal denge üzerinde bir çok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Aldığınız sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra kullanmalısınız.

2 : Daha Çok Bitkisel Besin Tüketin

Maydanoz ,dere otu gibi yeşillikler hormonal dengenin sağlanması açısından olumlu özelliklere sahiptir.Spesifik olarak bazı bitkiler o hormona özel etki yapmaktadır. Bu şekilde tüketim yapmadan önce doktora danışmalı, tek bir ürün aşırı tüketilmemelidir.
3 : Trans Yağlardan Uzak Durun

Hormonal dengenizin yerine gelmesi için margarinlerden kesinlikle uzak durmalısınız. Aynı zamanda fast- food ürünlerinde meydana gelen akrilamid ( Yağın aşırı ısınması sonucu ortaya çıkan kanserojenik madde)maddesinden uzak durmalısınız. Yağların ısınması fazlasıyla zararlıdır. Bitkisel sıvı yağlar olsa bile ısıtmadan tüketmelisiniz. Zeytin yağı,hindistan cevizi yağı ve omega – 3 açısından zengin balık yağı tüketmenizi tavsiye ederiz.

4 : Spor Yapın

Düzenli olarak spor yapmak hormonların üretimi için en etkili yollardan biridir. Erkekler için testosteron kadınlar için östrojen hormonu için en iyi denge spor yapmaktan geçer.Spor esnasında kan akış hızının artması, sinirlerin uyarılması gibi etmenler hormonların sentezini büyük oranda arttırmaktadır.

5: Leptin Dengesini Sağlayın

Leptin vücudumuzda yağları yakan maddedir. Aşırı kilo veya aşırı yağlanma hormonal dengeyi alt üst etmektedir. Bu yüzden spor yaparak ve düzenli beslenerek leptin sentezini arttırmalı, fazlalık yağı uzaklaştırıp hormonal dengeyi sağlamalıyız. Unutmayın vücudumuzdaki fazla yağ, hormon dengesini alt üst etmektedir.

6 : Kafeini Azaltın 

Kahve, çay gibi yükse kafeinli gıdaları çok tüketiyorsanız biraz azaltmalısınız. Bunların yerine bitki çayları tüketmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca çaydan vazgeçemiyorsanız birkaç damla limon damlatarak kafein etkisini hafifletebilirsiniz.

7 : Uyku Düzenini Koruyun
Hormonların üretiminin en aktif olduğu dönem gece uykusudur. Özellikle çocuklarımızın gece düzenli ve yeterli uyuyarak boylarının uzaması için çok önemlidir. Ayrıca uyurken tamamen karanlık ortam olmalı, telefon ışığı gibi rahatsız edici maddeler yanınızda bulundurmamalısınız. Siz uyusanız bile bazı hormonlar tamamen karanlık ortamda üretilir. Bu neden uykunuzu alsanız bile ışık olduğundan dolayı hormonlarınız tam olarak sentezlenemez. Buna dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Ek olarak uyumadan 1 saat önce telefon gibi radrasyonlu ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

8 : Güneş Işığı
Güneş ışığı D vitaminin açığa çıkması açısından en etkili yöntemlerdendir. D vitamini ise bir çok hormon için koenzim ( anahtar) görevindedir. Yani D vitamini az olduğu taktirde hormon üretimi gerçekleşmez. Yaz aylarında aşırı güneş ışığına dikkat ederek yeteri kadar güneş ışığından faydalanmanız gerekmektedir.

9: Sindirim Sisteminizi Dikkat Edin
Tüm vücudumuz için bağırak sağlığı çok önemlidir. Bağırsak sisteminiz düzgün değil ise hormonların düzgün olması beklenemez.Bağırsak sistemi beyin ile bire bir bağlantılıdır.

Kaynak : https://gidabilinci.com/dogal-olarak-hormonlarinizi-dengelemek-icin-9-ipucu 
Ek olarak sigara, alkol ve stresten uzak durun. Kendinizi ne kadar mutlu ederseniz hormonal denge de o kadar sağlıklı olacaktır.  Mutlu ve sağlıklı günlere…. Gıda Müh. Emir Kaboğlu


 
    
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder