25 Ağustos 2013 Pazar

SOĞAN DOĞRAYINCA NEDEN GÖZLERİMİZ YANAR?

ÖNEMLİ BESİN KAYNAĞI

Soğan günümüzde dünyanın dört bir köşesinde kullanılan ve değişik bir aromaya sahip besindir.katıldığı her türlü yemek ve salataya ayrı bir tad vermektedir.içinde bulunan çeşitli amino asitler sayesinde vücuda pek çok yararı vardır.çoğu hastalıktan korur.peki bu kadar yararlı ve leziz olan soğanı doğrarken neden gözümüz yanar,yaşarır?

SÜLFRİK ASİT

Soğan besleyici olmasının yanında süper aromatik tadı vardır.bu aromatik tad içinde bulanan kükürtlü maddeler ve sülfür içeren amino asitlerden kaynaklanmaktadır.soğanı kestiğimiz anda propenylcysteinesulphoxide denilen kısım çözülerek proponal S oxit açığa çıkar.açığa çıkan bu asit gözümüze değdiği anda hiroliz oluşur ve içinde az miktarda bulunan sülfrik asit gözümüzün yaşarmasına neden olur.

bu olay çok kısa sürer ve ısı ile ortaddan kalkar.örneğin pişmiş soğanı doğradığınızda gözünüz yanmaz.rivayetlere göre soğanı doğrarken yapılan bir kaç işlem ile gözlerinizi koruyabilirsiniz.bunlar şöyledir....
  • doğramadan önce soğanı yıkamak
  • soyulmuş soğanı buzdolabında bekletmek
  • dil çıkararak doğramak
  • pişen yemek yanında doğramak
  • ağızda ekmek yada kesme şeker tutarak doğramak
  • doğrayıcı bıçağı soğuk suda yıkamak
  • lens takmak
  • doğrama işlemi esnasında ağızdan nefes alıp vermek
  • deniz gözlüğü takmak :))

1 yorum: