20 Ağustos 2013 Salı

KIZGIN YAĞA SU DAMLARSA NEDEN SIÇRAR?


KIZGIN TAVA

Kızartma yaparken yanlışlıkla sıcak tavamıza su damladığında aniden yağlar etrafa,kolumuza,başımıza doğru sıçramaya başlar ve hemen geri çekiliriz.belki tavayı tutuyorsak kazalara bile neden olabilir.bir süre sonra ise bu sıçramalar durarak kızartma işlemi devam eder.neden su damlayınca yağlar sıçramaya başlar.




                                                KAYNAMA ISISINDAN FAZLA SICAKLIK

Kızartma esnasında yağa du damlama sonucu su yağdan ağır olduğu için kaynama sıcaklığından fazla olan tavanın dibine doğru iner.tava dibiyle temasa geçtiği anda hemen buharlaşır ve hava kabarcığı meydana gelir.hava kabarcığı yağdan hafif olduğu için yukarı doğru hareket ederken kızgın yağlarında etrafa sıçramasına neden olur.buharlaşan su damlacıkları bitincede kızartma işlemi normal devam eder...

1 yorum:

  1. Çok mantıklı bir yazı. Aklımdaki soru işaretlerini yanıtladığı için yazının yazarına çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil