29 Ağustos 2013 Perşembe

1 NİSAN ŞAKASI NASIL ÇIKTI?

BOL ŞAKA VE EĞLENCE


Hepimiz 1 nisan da en sevdiğimiz kişilere ummadıkları olaylarla şaka yapmaya çalışırız.güzel vakit geçirir,bol bol güleriz.bu şakaları hazırlamak için günler öncesinden planlar yaparız.peki hiç aklımıza nasıl ortaya çıktığı geldi mi?söylenen rivayetlere göre bu tarihin çıkışında 2 olay rol almıştır.






RİVAYET 1

Roma imparatoru julius caesar yıl başlangıcını 1 ocak olarak ilan etmişir.fakat avrupada yıl başlangıcı daha sonraki yüzyıllarda 25 mart olarak değişmiştir.daha sonra 1564 yılında fransa kralı IX. Charles yıl başlangıcını tekrar 1 ocak gününe almıştır.iletişimin zayıf olduğu o günlerde çoğu insan bundan haberdar olmadı ve eski adetlerine devam ettiler.bazıları ise bu olayı protesto ettiler.1 nisanda partiler düzenleyip eğlenceler yaptılar.diğerleri bu kişilere 1 nisan aptalları demeye başladılar ve bu günde olmayan partilere davet edip hileler düzenlediler.


daha sonra fransada1 ocak günü yılbaşı olarak alışılınca bu olayları hatırlayarak 1 nisanda birbirlerine şakalar yapmaya başladılar.eğlenceler partiler düzenleyip birbirlerine hediye aldılar.bu olayın ingiltereye ulaşması 2 yüzyılı aldı.daha sonra da amerika ve tüm dünyaya yayılarak bugünümüze kadar geldi....

RİVAYET 2


Bu rivayet gerçekten müslümanları çok üzmüştür.15. yüzyılda ispanyada avrupaya müslümanlığı anlatmak ve yaymak için endülüs emevi devleti kurulmuştur.bu yüzyılın sonunda emevilere karşı büyük bir haçlı ordusu toplanmıştır.31 mart gecesi ordu komutanı bir elinde KURAN-I KERİM diğer elinde incil ile emevilere ''eğer bu şehirden giderseniz bu kutsal kitaplar üzerine yemin ederim ki size hayatlarınız bağışlanacaktır'' demiştir.emevilerde o günkü soğuk ve açlık şartlarında bu teklifi kabul etmiş ve 1 nisan günü şehirden ayrılırken haçlı ordu komutanı katliam emrini vermiştir.emevilerin komutana ''bize söz vermiştin bizim hayatlarımıza dokunmayacaktın'' sözüne karşılık ''size vermiş olduğum söz dün için geçerliydi bugün için söz vermedim'' diyerek emevileri katletmiştir.

1 nisan günü halk rasında hile günü olarak kutlanmaya başlamıştır ve günümüze kadar ise şaka günü olarak gelmiştir.ne kadar rivayet de olsa müslümanlara yapılan bu katliam bazı kaynaklarda gerçek olarak yer almaktadır.


1 yorum: